Sociaal en rechtvaardig; het nieuwe normaal

Home Forums Stad vol activiteiten Sport en ontspanning

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #594
   Gerrit Spilt
   Sleutelbeheerder

   Sport en bewegen zijn voor iedereen belangrijk, het is goed voor je (mentale) gezondheid en het levert sociale contacten op. Er zijn nog steeds veel mensen die om verschillende redenen weinig bewegen of niet sporten, het inkomen is daarbij veelal de bepalende factor. Wat de Partij van de Arbeid betreft mag inkomen geen reden zijn om wel of niet te sporten. Ook voor mensen met een beperking zijn de voorzieningen schaars: sport moet voor iedereen toegankelijk en bereikbaar zijn.

    

   Almere heeft veel toptalent binnen haar stadsgrenzen. Topsporters kunnen een voorbeeld zijn voor kinderen en jongeren, de Partij van de Arbeid ondersteunt daarom het Almeers Kenniscentrum Talent (AKT) bij de ontwikkeling en begeleiding van toptalent in Almere. Topsport is echter geen doel op zich, de Partij van de Arbeid vindt dat topsport aanvullend en ondersteunend moet zijn op het aanbod van breedtesport. Niet andersom zoals je nu vaak ziet.

    

   Sportverenigingen leveren een belangrijke bijdrage aan het met elkaar sporten. De Partij van de Arbeid wil, omdat hiermee de sociale cohesie bevorderd wordt, onderzoeken op welke wijze met elkaar sporten gestimuleerd kan worden. De twee belangrijkste drempels zijn: de hoogte van de kosten voor verenigingen en gebrek aan vrijwilligers.

   De gemeente Almere geeft ongeveer 15% minder geld uit aan sport dan andere 100.000+ gemeenten. Mede daardoor heeft Almere een tekort aan zwemwater en is de druk op sporthallen en gymzalen enorm hoog. Om op het gemiddelde van Nederland te komen moet er ongeveer 2 miljoen euro per jaar aan het budget toegevoegd worden.

    

   Een actieve stad is ook een stad met voldoende recreatieve mogelijkheden voor haar inwoners. Onze stad leent zich als geen ander voor een breed aanbod aan dit soort mogelijkheden. Ook is er voldoende ruimte voor het realiseren van grootschalige evenementen. Bij een stad met de omvang en de ruimte van Almere hoort dan ook een breed aanbod.

   Hoe gaan we dit doen?

   • Wij willen de achterstand op andere grote steden inlopen en het sportbudget naar hetzelfde niveau brengen als andere grote steden (relatief naar inwonertal).
   • Het buitenzwembad komt er, wij zijn voor het zogenaamde scenario 4, een groot zwembad met regionale aantrekkingskracht.
   • Wij willen dat het beschikbare zwemwater wordt uitgebreid en dat er geen strandjes meer verdwijnen ten behoeve van andere voorzieningen.
   • Wij willen uitbreiding van de mogelijkheden voor gehandicaptensport.
   • Wij zorgen er voor dat laagdrempelige activiteiten (zoals de Cruyffcourts) voor iedereen binnen een redelijke afstand beschikbaar zijn.
   • Door verlaging van de kosten en verbetering van de verenigingsstructuur moet de drempel om lid te worden omlaag gaan.
   • Vanuit het Sportbedrijf worden trainingen ter ondersteuning van vrijwilligers bij verenigingen georganiseerd.
  • #779
   Roel Heyser
   Deelnemer

   GRAAG DE VOLGENDE BULLETS TOEVOEGEN:

   Benut deze voorzieningen veel meer samen met scholen voor gymnastiekles en/of voor naschoolse schoolsport. En voor scholencompetities tijdens vakanties. Model zoals in Amerika?

   Misschien richten jongeren hun energie dan meer op sport dan op drillrap….

   Dit geeft ook veel meer stageplaatsen voor studenten Sport en Bewegen.

Weergave van 1 reactie thread
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.