Sociaal en rechtvaardig; het nieuwe normaal

Home Forums Zorg waar nodig Maatschappelijke ondersteuning

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #574
   Gerrit Spilt
   Sleutelbeheerder

   De Gemeente is uitvoerder van de WMO, waarvoor overigens in Den Haag belangrijke richtlijnen worden vastgesteld. De WMO is een ondersteuningsstructuur die ontworpen is voor hen die dit niet zelf kunnen regelen. Op dit moment gaat de WMO-toegang via de Wijkteams waarbij op dit moment veel centraal wordt geregeld met te lange wachttijden tot gevolg. Wij pleiten ervoor om de wijkteams een budget (ter beschikking te stellen waarmee zij ondersteuning of mobiliteit in kunnen zetten. De hoogte van het budget is afhankelijk van de samenstelling van de wijk, de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) en de onderzoeksafdeling van de gemeente kunnen hierbij een belangrijke adviserende rol spelen.

   Hoe gaan we dit doen?

   • In navolging van onder andere Tilburg gaan we een inkomensafhankelijke WMO-bijdrage invoeren.
   • De wijkteams worden uitgebreid met bekwaam en bevoegd personeel zodat ondersteuningsbesluiten direct genomen en uitgevoerd kunnen worden zonder veel bureaucratische regelgeving.
   • Deze wijkteams krijgen een voldoende bevolkingsvolgend budget ter beschikking ten behoeve van de daadwerkelijke uitvoering van de gevraagde ondersteuning
  • #762
   Marien Abspoel
   Toeschouwer

   Bij de algemene beschrijving toevoegen: schulden belemmeren de effectiviteit van andere maatschappelijke zorg ernstig. Daarom is het nodig om bij meervoudige problematiek met voorrang schuldsanering na te streven.

   En bij hoe gaan we dit doen:
   Toetsen van schulden en extra ondersteuning voor schuldsanering bij alle aanvragen voor de WMO, en ondersteuning vanuit de wijkteams.

Weergave van 1 reactie thread
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.