Sociaal en rechtvaardig; het nieuwe normaal

Home Forums Financieel gezond Grondbeleid

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #598
   Gerrit Spilt
   Sleutelbeheerder

   Almere heeft een hele grote grondportefeuille die bijna één miljard euro waard is. Op dit moment vaart Almere een hele conservatieve koers die erop gericht is om zo min mogelijk risico te lopen en zoveel mogelijk geld te verdienen. Voor ons is grondbeleid geen winstmachine maar een middel om onze doelen met betrekking tot de woningmarkt te bereiken: een betaalbaar huis voor iedereen.

    

   De grond en de waarde ervan kunnen we gebruiken om problemen op de woningmarkt tegen te gaan. Maar ook om structurele inkomsten te genereren die we kunnen uitgeven aan (sociale) voorzieningen. Eén van de mogelijkheden om dat te doen is door grond in erfpacht uit te geven. Dan loopt Almere het eenmalige verkoopbedrag mis, maar kunnen we jaarlijks erfpacht incasseren.

   Hoe gaan we dit doen?

   • Winst is niet meer het belangrijkste doel van het grondbedrijf, in plaats daarvan gebruiken we het grondbeleid om meer sociale- en middel-dure huurwoningen te realiseren.
   • We onderzoeken de mogelijkheden om structurele inkomsten te genereren met ons grondbeleid. (Dat kan ook bv bijvoorbeeld door middel van erfpacht).
  • #780
   Roel Heyser
   Deelnemer

   GRAAG DE VOLGENDE BULLETS TOEVOEGEN

   Grond is niet bedoeld als beleggingsobject en winstmodel voor ondernemers en woning-eigenaren.

   Als een woning wordt verkocht met een hoge winst als gevolg van marktwerking, dan moet de winst op de ondergrond worden afgeroomd. De “grondverkoopwinst” wordt als “verkoopbelasting” afgedragen aan de Gemeente.

   Dit geldt nog sterker voor projecten waarin de Gemeente bewust de grond voor een prijs onder de marktwaarde heeft verkocht.

   • Deze reactie is gewijzigd 1 jaar, 10 maanden geleden door Roel Heyser.
Weergave van 1 reactie thread
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.