Sociaal en rechtvaardig; het nieuwe normaal

Home Forums Financieel gezond Financieel verantwoord

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #596
   Gerrit Spilt
   Sleutelbeheerder

   Almere staat er financieel goed voor, de reserve zit ruim boven de door de accountant geadviseerde grootte. Daarnaast zijn onze schulden in 8 jaar tijd van 105% van de begroting gedaald naar ongeveer 50% van de begroting. Dat geeft ons de financiële slagkracht en ruimte om de problemen van de stad echt aan te pakken. De gemeente is geen bank met als doel om op de centen te passen, maar is er om een mooie en leefbare stad te realiseren, waar plek is voor iedereen.

    

   De Partij van de Arbeid is van mening dat het college bij het opstellen van de begroting te voorzichtig is waardoor onze financiële positie slechter lijkt dan deze in werkelijkheid is.

    

   Nagenoeg elk jaar geeft de begroting aan dat we geld te kort komen; bij het resultaat zien wij echter steevast een positief resultaat. Dat lijkt gunstig maar als een (te) sombere begroting geleid heeft tot (pijnlijke) bezuinigingen op het Sociale Domein, dan betekent dit, dat wij de Almeerders eigenlijk tekort hebben gedaan.

    

   Omdat de grondopbrengsten niet in de begroting maar wel in het resultaat opgenomen worden is dit een belangrijke oorzaak van afwijkingen. Daarnaast staat er een spaardoel van 10 miljoen in de begroting wat het beeld nog verder verslechtert. Wij vinden dat tekorten weergegeven moeten worden door uit te gaan van een lager spaardoel. Vervolgens kan de raad besluiten om te bezuinigen en daarmee het spaardoel aan te vullen.

    

   Dat wil niet zeggen dat de gemeente geen uitdagingen kent. We hebben onvoldoende gespaard voor groot onderhoud en ook voor schoolgebouwen moet de komende jaren veel geld apart gezet worden. Daarnaast moet er bijvoorbeeld geïnvesteerd worden in jeugdzorg.

    

   Aangezien de gemeente er financieel goed voor staat, is bezuinigen op het Sociaal Domein voor de Partij van de Arbeid niet acceptabel. Sterker wij willen de bezuinigingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd terugdraaien. Als de verwachting van de Partij van de Arbeid aangaande een efficiëntere aanpak rond de jeugdzorg uitkomt dan kan hierop wellicht geld bespaard worden. Dit geld komt goed van pas om wat ruimte te scheppen in andere onderdelen van het sociaal domein.

  • #796
   Jerzy Soetekouw
   Deelnemer

   EEN BULLET TOEVOEGEN:

   Wij zorgen voor minder, duurbetaalde externe inhuur op het stadhuis.

Weergave van 1 reactie thread
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.