Sociaal en rechtvaardig; het nieuwe normaal

Home Forums Wonen Betaalbaar wonen Reageer op: Betaalbaar wonen

#806
Gerrit Spilt
Sleutelbeheerder

De gemiddelde wachttijd is nu 8,4 jaar. Consequentie is dat jongeren gemiddeld pas 8,4 jaar na hun 18e verjaardag aan de beurt komen. Het is noodzakelijk om aan jongeren een kortere gemiddelde wachttijd toe te kennen, bijvoorbeeld door hun inschrijfduur te verdubbelen of op door een aantal fictieve inschrijfjaren toe te kennen.

Dit willen wij als volgt opnemen:

“We zetten in op het realiseren van meer jongeren- en starterswoningen (door nieuwbouw en/of transformatie), zodat Almeerse jongeren in hun stad kunnen blijven wonen.”

Wonen is onzeker als er tijdelijke huurcontracten worden afgesloten. (Voor echte studenten vindt ik dit geen probleem. Zij komen uit een gezinssituatie en kunnen desnoods terugkeren.) Je heb pech als je (in bijvoorbeeld Odeonpark) een huurcontract krijgt voor 5 jaar, en geluk als je elders een flat gaat bewonen met een huurcontract voor onbepaalde tijd.

Reactie: Tijdelijk huurcontracten zijn in sommige situaties van belang. Voor jongeren ligt dat anders. Daarom stellen wij de volgende tekst voor:

“Waar tijdelijke huurcontracten bij jongeren leiden tot problemen waardoor het niet of nauwelijks mogelijk is zelfstandig te gaan wonen moeten tijdelijke contracten zoveel als mogelijk voorkomen worden.”